Allt började med en gammal Kodak Instamatic som barn. Ett litet frö grodde och under uppväxten ökade intresset för fotografi och fler kameror följde. Andreas Palmén fick sin första lärlingsplats efter att han gick ut från fotolinjen i Hemse, Gotland. Han jobbade som fotografassistent i Stockholm för studiofotografen Christer Carlson. Produktfoto, ljussättning mot rundfond och arbete med storformatskameror samt mörkrumsarbete blev en lärorik tid. Senare gick Andreas viadre för att jobba som fotoassistent till en av Sveriges bästa porträttfotografer - Jonas Fredwall Karlsson. Det här var innan Karlssons flytt från Stockholm till New York och Vanity Fair. Ljussättningen av porträtten var ofta i Annie Leibovitz anda vilket innebar att studion ofta flyttades ut “on location”. Palmén arbetade med Karlsson på olika platser i hela Sverige och i USA i två år, främst med stora personporträtt för livsstilsmagasin och kommersiella uppdrag. Som assistent hade Andreas Palmén ansvar för att sätta upp ljus, ladda film, hålla utrustningen i ordning och kopiera i mörkrummet. Detta var en otroligt intensiv period för Palmén, som lärde sig mycket om porträttkonst och användningen av studiobelysning både i studion och på plats.
Efter några hektiska år i Stockholm beslutade sig Andreas Palmén för att fördjupa sig i ett av sina andra stora intressen, nämligen biologi och naturvetenskap. Han lämnade Karlssons studio för att läsa biologlinjen och ta en MSc i bevarandebiologi och populationsgenetik vid Stockholms universitet. Palmén var nordplusstipendiat för ett års studier vid Universitetet i Tromsø, Norge. Han fortsatte sedan som doktorand med forskarstudier i populationsbiologi vid Södertörns högskola och Uppsala universitet.
Efter över 10 år inom universitetsvärlden så följde Andreas Palmén sitt hjärta och återvände till fotografin. Nu är inriktningen främst konstfotografi och vetenskaplig fotografi, men Palmén tar också andra uppdrag, både kommersiella och redaktionella.
År 2023 antogs Andreas Palmén som medlem i KKV Härnösand, en kollektivverkstad för professionella konstnärer med bl.a. tillgång till grafiskt tryck, analogt mörkrumsarbete och digitala storformatsutskrifter. Under 2023 blev han även medlem i Grafikmaskinen, en konstnärsdriven grafisk verkstad i Umeå.